Thema 2016: “Internationalisering van Defensie en Veiligheid”

Traditioneel houdt de krijgsmacht zich bezig met externe veiligheid, de politie met interne veiligheid. Veiligheid is een soevereine kwestie, maar houdt niet op bij de grenzen van Nederland. Ze houdt evenmin op bij de grenzen van Europa. We zien de grenzen tussen interne en externe veiligheid dan ook steeds meer vervagen.

Voor de interne en externe veiligheid wordt internationale samenwerking steeds belangrijker. Dat gaat op overheidsniveau om samenwerking tussen één of meer landen. De krijgsmacht is sterk ingebed in de Navo. Ook Europa werkt intensief aan verbetering van Europese defensiecapaciteiten, zonder overigens de nationale soevereiniteit op te geven. Nederland neemt vaak het initiatief om samen te werken met andere landen, zoals Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De Nationale Politie en de Koninklijke Marechaussee kunnen niet meer zonder organisaties als Europol en Frontex.  Terrorismebestrijding kan niet meer zonder samenwerking met veiligheidsorganisaties uit bevriende landen. Een goede informatiepositie is ook voor de Nationale Politie essentieel. Voor bijzondere operaties komen ook andere al dan niet gelegenheidscoalities voor.

Globalisering heeft ook gevolgen voor de industrie. Meer en meer Nederlandse bedrijven hebben een niet-Nederlandse moeder. Niet-Europese defensiebedrijven hebben in Nederland graag een footprint. Zij schakelen graag Nederlandse bedrijven in vanwege kwaliteit, concurrentiepositie en innovatieve ontwikkelingen. Steeds meer Nederlandse bedrijven maken deel uit van een internationale keten. Ook de belangenbehartiging van de industrie kan niet anders dan in Europees verband plaatsvinden:  de defensie- en veiligheidsindustrie heeft zich in Europa verenigd om in Brussel een vuist te kunnen maken.

Wat zijn de gevolgen van deze internationalisering van Defensie en Veiligheid? Kan de Nederlandse overheid  voldoende inspelen op disruptieve technologieën in de civiele en defensie/veiligheids industriële omgeving? Hoe kunnen kleine en middelgrote bedrijven op deze ontwikkelingen het beste inspelen? Hoe kan in de “gouden driehoek” het internationale perspectief intensiever worden meegewogen?

Vertegenwoordigers van de overheid en industrie geven hun visie op deze en andere vragen tijdens het NIDV-symposium op 17  November 2016 in Ahoy in Rotterdam. Tijdens de NIDV-tentoonstelling laten de ruim 130 bedrijven zien waartoe zij in staat zijn. En veiligheidsorganisaties en bedrijven gaan tijdens parallelsessies in op belangrijke veiligheidsthema’s. Met zo’n 2.500 andere bezoekers bent u van harte welkom.

    17-11-2016 00:00